Zúčastnili jsme se 50. ročníku Intercampu

Letošní 50. ročník Intercampu, který se konal ve Warendorfu v Německu, si domažličtí skauti a skautky nemohli nechat ujít, i když museli vyrážet v půl páté ráno a absolvovat jedenáctihodinovou cestu vlakem do Prahy a odtud objednaným autobusem do Warendorfu. Nakonec to ale stálo za to!

Jak si představit Intercamp? Je to vlastně krátký společný tábor přibližně 3200 skautek a skautů ze Spojených států, Belgie, Británie, Nizozemí, Francie, Německa, České republiky, Polska a Švýcarska. Každá země vypravuje na Intercamp svůj národní kontingent složený ze skupinek účastníků (od 11 do 16 let) a jejich vedoucích.

Intercamp letos našel svoje místo ve velkém parku ve Warendorfu. Místa pro táboření jednotlivých skupin byla určena tak, aby vedle sebe stanovali účastníci z různých zemí a mohli tak snáze navazovat mezinárodní přátelství.

A jaký byl program? Sobota byla ve znamení poznávání historického města, které se pyšní především chovem koní, a plnění různých úkolů v rámci mezinárodních týmů. To se ukázalo jako velká výzva, protože ne všichni účastníci ovládali oficiální jazyk Intercampu – angličtinu. Mezi náročnější úkoly tak patřil například ten, kdy se mezinárodní tým rozdělil na poloviny. Jedna polovina seděla na jedné straně velké plachty a přes ni popisovala zbylým členům týmu obrázek drobného výtvoru z lega. Druhá skupina pak měla podle tohoto popisu danou věc z kostek z lega skutečně postavit. Jindy museli všichni členové týmu společnými silami překonat vysokou dřevěnou stěnu. Navzájem se na ni vysazovali a pak vytahovali nahoru i ostatní a na druhé straně se zase spouštěli. Vítězný tým byl večer vybrán ve velkém finále.

V neděli se účastníci vypravili na patnáctikilometrový výlet po okolí, opět zpestřený různými aktivitami. Večer pak proběhl Food Festival, kdy skupiny nabízely ostatním speciality z vlastních zemí. K dostání tak byly německé klobásy, různé sýry, omáčky, ale třeba i bonbony. Domažličtí skauti nabízeli české chlebíčky, po kterých se jen zaprášilo.

Celou dobu byly navíc otevřené stánky skautských obchodů z různých zemí, bylo možné si vyrobit tričko s logem akce nebo například vyrobit dřevěnou pohlednici. V horkých dnech navíc všechny potěšila možnost koupání na nedalekém koupališti.

A co domažlické skauty na Intercampu nejvíce překvapilo? Rozdíly mezi způsobem táboření u nás nebo v Polsku a v dalších zemích. Výhodou českých a polských skautů je, že si vystačí s málem. Na podobných akcích spí v obyčejných malých stanech a vaří si zpravidla po skupinkách na malých plynových vařičích. Naopak účastníci z jiných zemí si (obvykle autem) přivezou velké stany nebo hangáry na spaní a další velký stan jim pak slouží jako kuchyně a jídelna, kam se rozestaví stoly a lavice a kde je k dispozici prakticky veškeré běžné kuchyňské vybavení.

Tento projekt byl realizován za finanční podpory města Domažlice a Junáku-českého skautu, kraje Plzeň.

Uložit odkaz do záložek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.